-
ERP este un instrument foarte important pentru companie, care odată implementat, va avea o durată foarte lungă de utilizare. Prin urmare, este normal ca alegerea unui ERP să fie cât mai prudentă și bine documentată. Procesul decizional trebuie să se bazeze pe o analiză strategică, care evidențiază obiectivele de business și maparea fluxului de informații.
-
Care sunt cei mai importanți factori de care trebuie să țineți cont?
1. Nevoile companiei
În primul rând, este necesar să cunoașteți nevoile companiei. Pe baza lor puteți face mai ușor selecția furnizorilor. Anumite soluții ERP, deși oferă funcționalități pentru toate departamentele, s-ar putea să nu acopere toate fluxurile companiei.
2. Deschidere spre personalizarea soluției
Mai există posibilitatea ca softul ERP să nu satisfacă în totalitate nevoile business-ului dumneavoastră, pentru că fiecare business este unic. Pe parcursul analizei de business anterior unei implementări ERP, compania poate să fie nevoită să înceapă să facă lucrurile într-un mod diferit, în funcție de recomandările consultanților de implementare și de bunele practici din domeniu. Anumite procese, însă, nu se pot modifica iar funcționalitățile nu pot fi acoperite. În acest caz, furnizorul de soluții ERP trebuie să aibă deschiderea spre a personaliza programul ERP, sau chiar să dezvolte contra cost unele capabilități necesare clientului.
3. Actualizare continuă
Un alt criteriu important este ca softul să fie adaptat la legislația în vigoare și să fie mereu actualizat în conformitate cu aceasta.
4. Automatizarea proceselor
O soluție ERP trebuie sa ușureze munca prin automatizare și eficientizare. Ea trebuie să fie intuitivă, ușor de învățat și să funcționeze adecvat. Acesta este motivul pentru care sistemele ERP au apărut pe piață și acesta trebuie sa fie și efectul pe care trebuie să-l producă în companii. Trebuie, așadar, să vă asigurați că sistemul pe care îl alegeți simplifică munca, nu o complică.
-
Cum vă asigurați că alegeți cel mai bun ERP din România?
După ce ați realizat analiza internă și ați clarificat nevoile companiei, trebuie să decideți care sunt soluțiile ERP care îndeplinesc cerințele necesare. Este nevoie să discutați cu echipa de vânzări a furnizorului pentru a vedea dacă soluția acoperă toate fluxurile companiei.
Pentru a fi sigur că faceți alegerea potrivită, puteți cere recomandări și puteți citi studii de caz de la clienți din aceeași industrie, cu modele de business asemănătoare.
Nu vă lăsați influențați de cost. Veți avea surpriza să constatați că un ERP aparent mai scump, are de fapt costuri totale mai mici și vă poate susține activitatea o perioadă mai îndelungată, iar recuperarea investiției se poare face mai rapid.
Evaluați și furnizorul, nu doar soluția ERP. Competențele, experiența și nivelul de servicii pe care le oferă un furnizor influențează în mod direct succesul implementării, al exploatării soluției și al obținerii beneficiilor pe care le așteptați.
-
Întrebări?
Contactați-ne și stați de vorbă cu unul dintre specialiștii noștri