-
Organizaţii și proiecte pe care le sprijinim sau le-am sprijinit
Fundaţia pentru Cultură şi Patrimoniu Forum ARTE – Braşov
Participarea elevilor de la Colegiul „Grigore C. Moisil” din Braşov la competiţii internaţionale de informatică
Muzică – Restaurarea orgii din Rupea, Festivalul Musica Coronensis
Participarea sportivilor braşoveni la competiţii internaţionale de judo
Fundația Copiii de cristal prin participarea Medicilor de Familie din Brașov la Maratonul celor 24 de ore de înot de la Brașov
-
Repere geografice
Pentru cei care doresc să trăiască într-un oraş cu aer proaspăt şi curat, cu atmosferă liniştită în cartierele de locuit şi animaţie în centrul vechi şi zonele comerciale, Braşovul este alegerea perfectă.
Braşovul este unul din cele mai mari oraşe din România, aşezat în mijlocul ţării, la 170 km de capitala Bucureşti. Este un oraş verde, înconjurat de munţi, rezervaţia naturală Tâmpa fiind chiar în mijlocul oraşului.
În Braşov, vara durează aproximativ 50 de zile, iar iarna durează circa 90 de zile, spre bucuria iubitorilor sporturilor de iarnă, fiind zăpadă, în medie, 70 de zile pe an, în staţiunea Poiana Braşov putând fi practicate aproape toate sporturile de iarnă. Clima e mai umedă şi răcoroasă în zonele de munte, cu precipitaţii relativ reduse şi temperaturi uşor scăzute. Temperatura obişnuită de vară este între 22 °C şi 27 °C, iar cea de iarnă între -10 °C şi -2 °C.
Repere sociale
Braşovul este un oraş care îţi oferă multe motive să îl îndrăgeşti. Este un oraş accesibil, în comparație cu alte mari oraşe din ţară, cu costuri mai mici pentru locuinţe, cu transportul în comun bine pus la punct, cu şcoli şi grădiniţe în fiecare cartier, cu licee prestigioase şi cu o universitate care a pregătit oameni valoroşi.
Fie că vrei să stai într- un cartier de blocuri unde grădinile din jur sunt generoase, fie într-un cartier de case liniştit, sau în centrul vechi, unde farmecul clădirilor te încântă, te vei simţi la fel de bine în acest oraş curat şi verde. Localitățile din jurul oraşului, pot fi o alternativă liniștită la viaţa urbană.
Oraşul este compact, cu străzi aerisite, pe care nu faci mai mult de 30 de minute dintr-un capăt în altul cu maşina. Bicicleta poate fi o alternativă bună la transportul prin oraş.
Repere culturale
Cultura şi educaţia şi-au croit loc în viaţa braşovenilor încă de timpuriu şi continuă să fie reprezentate şi promovate de diverse instituţii, fundaţii, biserici.
Braşovul înseamnă oameni şi evenimente. Fiecare instituţie doreşte să aducă un plus de valoare vieţii culturale din Braşov, de la teatre la biblioteci și librării, de la universităţi la fundaţii, de la biserici la centre culturale, muzica fiind şi ea reprezentată cu succes.
-
Sport și agrement
Sportul face parte din viaţa fiecăruia dintre noi, fie ca practicanţi sau ca suporteri.
Braşovul are o veche tradiţie în domeniul sportului, încă de la sfârşitul secolului XIX înființându-se aici primele organizaţii sportive.
În continuare, activităţile sportive şi de agrement oferă posibilităţi de distracţie, relaxare, autocunoaştere, realizări personale, dezvoltare ca individ şi ca membru al unui grup.
Relieful bogat al zonei, face din Brașov un loc ideal pentru sporturile alternative, cum ar fi drumeţii montane, alpinism, schi, patinaj, mountain bike, călărie, golf, rafting.
Muntele Postăvarul este cea mai bună destinaţie de schi din România, având la poale staţiunea Poiana Braşov.
Munţii Piatra Craiului, aflaţi la doar 25 de kilometri distanţă de Braşov, au fost declaraţi rezervaţie naturală. Se poate admira aici vegetaţia montană rară sau se pot escalada vârfurile sale spectaculoase.
Fireşte, în Braşov pot fi practicate în diverse cluburi şi alte sporturi: fotbal, baschet, volei, rugby, ciclism, judo, înot, tenis etc.
-
Evenimente anuale în Braşov
În Braşov a devenit o tradiţie găzduirea unui număr semnificativ de festivaluri anuale, care condimentează viaţa culturală a oraşului
Zilele Brașovului – eveniment anual corelat cu Parada Junilor.
Parada Junilor – este un eveniment unic, care are loc în duminica Tomii (prima duminică după Paştele Ortodox). Junii, locuitorii din vechiul cartier Scheii Braşovului, îmbrăcaţi în costumele lor tradiţionale, călare pe cai, traversează străzile oraşului vechi, până la aşa-numita “Între chetri” (Între pietre), unde începe ritualul lor, apoi au loc dansuri şi alte obiceiuri tradiţionale. Costumele purtate de Juni sunt foarte pitoreşti.
Vara Concertelor de orgă la Biserica Neagră – concerte de orgă la Biserica Neagră pe timpul verii.
Musica Barcensis – concerte de muzică sacră în Cetăţile Ţării Bârsei, la fiecare sfârșit de săptămână din lunile iulie și august în bisericile fortificate din jurul Brașovului.
Musica Coronensis – festivalul are loc o dată la doi ani în luna octombrie și promovează valorile muzicale și culturale ale Brașovului. Festivalul a fost inițiat în 1993 de către Biserica Evangelică C.A din România - Parohia Brașov.
Jazz and Blues Festival – festival internaţional găzduit de Teatrul Sică Alexandrescu, în toamnă.
Festivalul internaţional al muzicii de cameră – organizat anual, de Filarmonica Braşov, în luna septembrie.
Festivalul de Dramaturgie Contemporană – organizat anual, în luna noiembrie de Teatrul “Sică Alexandrescu” cu participare de trupe consacrate din ţară şi companii din ţări ca Franţa, Italia, SUA, Belgia, Suedia, Brazilia, etc.
EtNovember – o alăturare de doi termeni, “ethnic” şi “November”, numele festivalului de la Braşov, Etnovember, reflectă atât cultura tradițională cât şi participarea comunităţii , organizat anual, în a treia săptămână din luna noiembrie.
Târgul Internaţional de Carte şi Muzică – este organizat anual, în luna martie, în Aula Universităţii Transilvania, o oportunitate de a descoperi ultimele apariții de carte și de a asculta muzică de calitate.
Festivalul şi Concursul Naţional de Interpretare a Liedului Românesc – a fost creat de soprana Mariana Nicolesco la Braşov, în 2003. Mulţi tineri artişti participă la Concursul de Interpretare, în timp ce maeştrii genului susţin recitaluri foarte apreciate.
Festivalul Internaţional de Operă, Operetă şi Balet – un eveniment anual, organizat din vara anului 2003. Prima ediţie a marcat 50 de ani de existenţă a Operei Braşov.
-
Întrebări?
Contactați-ne și stați de vorbă cu unul dintre specialiștii noștri